Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

"Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"


Κάποτε κάποιοι άνθρωποι επέλεξαν σημεία μεγάλης φυσικής ομορφιάς στις επαρχίες της Ελλάδας για να δημιουργήσουν οικισμούς.
Σήμερα αυτοί οι οικισμοί σχεδόν εγκαταλελημένοι παραμένουν ανενεργοί και στο έλεος της φθοράς και του χρόνου εως ότου πιθανά πάψουν να υπάρχουν στους χάρτες και στις μνήμες των ανθρώπων.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αποτελεί την δράση η οποία δραστηριοποιείται στην αναζήτηση των ανθρώπων που προέρχονται από αυτούς τους οικισμούς και πιθανά διατηρούν και τους τίτλους ιδιοκτησιών τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τις συνθήκες που τους επιτρέπουν να ζήσουν πάλι σε αυτούς τους οικισμούς ή να δώσουν την δυνατότητα σε άλλους ανθρώπους που το επιθυμούν να το κάνουν πραγματικότητα.
Ο πρώτος στόχος της δράσης αφορά έναν ορεινό οικισμό της Ηπείρου, στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, το Βατάτσι Μικροσπηλιάς.
Πρόκειται για έναν οικισμό τοποθετημένο κυριολεκτικά μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, με παραδοσιακές Ηπειρώτικες λιθόκτιστες κατοικίες υψηλής αισθητικής  και αρχιτεκτονικής αξίας.
Η δράση στοχεύει στην εκμετάλευση του οικισμού με βιώσιμους τρόπους, είτε ως πρότυπος παραδοσιακός τουριστικός προορισμός, είτε εκμεταλευόμενος σύγχρονους τρόπους ανάπτυξης όπως μονάδες παραγωγής και εμφιάλωσης νερού, παραγωγή παραδοσιακών προιόντων όπως τσίπουρο, δημιουργία αιολικού πάρκου, φωτοβολταικού πάρκου.
Αποτελεί στόχο η επαναδραστηριοποίηση του οικισμού σε πλήρη ανάπτυξη τα επόμενα 5 χρόνια με 50 ανθρώπους οι οποίοι εχουν επιλέξει να ζήσουν εκεί μόνιμα.
Απότερο στόχο αποτελεί η επέκταση της ιδέας και η επανακατοίκηση τέτοιων οικισμών σε όλη την Ελλάδα με τον οικισμό στα Τζουμέρκα να λειτουργεί πιλοτικά ως πρότυπο και πηγή έμπνευσης.
Το καλοκαίρι του 2011 σχεδιάζεται περίοδος δράσεων εθελοντισμού και πολιτισμού στην περιοχή του οικισμού με στόχο την ανάδειξη της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών και των κατοικών και στην ενεργή επαναδραστηριοποίηση τους σε θέματα διατήρησης και ανάπτυξης του. Οι δράσεις εθελοντισμού περιλαμβάνουν εργασίες όπως διάνοιξη μονοπατιών και αποκατάσταση παραδοσιακών γκαλντεριμιών. Οι πολιτιστικές δράσεις αφορούν ορειβατικούς περιπάτους, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις καθώς επίσης και δραστηριότητες βουνού όπως ιππασία και Rafting.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου